Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Notícies REUNIÓ DE LA PAERIA I ACNUR PER AL SEGUIMENT DE PROJECTES D'AJUT A LES PERSONES REFUGIADES

REUNIÓ DE LA PAERIA I ACNUR PER AL SEGUIMENT DE PROJECTES D'AJUT A LES PERSONES REFUGIADES

Des de l’any 2013 l’Ajuntament dóna suport a la població siriana i, en el 6è any de conflicte, continua organitzant accions de sensibilització. El 2015 va finançar el projecte “Assistència urgent a la població siriana refugiada a l’Iraq” amb 8.000 euros

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, s’ha reunit aquest migdia amb el director de l’ACNUR a Catalunya, Joan Reventós, per fer el seguiment dels projectes a la zona del Kurdistan-Nord (Iraq) que estan finançats per l’Ajuntament de Lleida en el marc de l’ajut a les persones refugiades. Des de l’any 2013 l’Ajuntament dóna suport a la població siriana. El 2015 hi va fer una actuació amb el projecte “Assistència urgent a la població siriana refugiada a l’Iraq”, finançat per 8.000 euros. La trobada d’avui també ha servit per organitzar noves activitats de sensibilització conjuntes, com exposicions i xerrades en el marc del dia internacional de les persones refugiades.

Projecte “Assistència urgent a la població siriana refugiada a l’Iraq”

Aquesta atenció d'emergència es va localitzar en els camps de Domiz I i II, governació de Dohuk, regió del Kurdistan -nord de l'Iraq frontera amb Turquia-, amb el desplaçament massiu de prop de 215.000 persones per romandre en una zona estable i mitjanament segura. La intervenció de l’Ajuntament va permetre la distribució d’articles no alimentaris, beneficiant 2.5000 persones refugiades sirianes als camps de Domiz I i II, equivalent a un 5,22% de la seva població. El material principal van ser mantes de llana tèrmica, matalassos aïllants i fongs (cuina i calor). El repartiment dels subministraments el fa el comitè de distribució existent a la zona d'intervenció (compost majoritàriament per dones refugiades) i els/les agents comunitaris/es capacitats/des s'han encarregat d'informar del seu ús i propietats.

El Pla estava integrat per diverses línies estratègiques d'actuació, com:

-Assegurar l'accés dels desplaçats interns i refugiats al registre i dotació de documentació apropiada i la seva protecció (entre la qual destaca la garantia de no ser retornats en contra de la seva voluntat a les seves zones d'origen).

-Garantir l'accés adequat a serveis bàsics essencials (construcció i rehabilitació d'infraestructures d'aigua i educatives, accés a serveis de salut bàsics, construcció / rehabilitació i instal·lació d'habitatges, dotació d'assistència alimentària i d'articles no alimentaris) -amb especial atenció per els més vulnerables.

-Assegurar l'accés a serveis d'assistència legal, mèdica i psicosocial per a les víctimes de violència sexual i de gènere i serveis especials de protecció contra l'explotació infantil i de persones grans i amb discapacitats

-o preparar mesures de contingència en cas de l'arribada de fluxos a gran escala, entre altres.

Síria continua durament assetjada per una guerra interna que ha afectat la major part de la població civil, entrant ja al 6è any de conflicte. ACNUR estima que 4.176 refugiats han mort o desaparegut en l’últim any (una mitjana de 11 al dia en els últims 12 mesos). A final del primer semestre de 2016 el conflicte a Síria mantenia a 6,6 milions de persones desplaçades a Síria i més de 4,8 milions de refugiats en els països limítrofs, que es troben principalment a: Turquia 2.724.937, Líban 1.033.513, Jordània 656.198, L'Iraq 249.395 i Egipte 114.911. A final de juny s'havien produït més de 223.000 arribades per mar a Europa. D'elles: més de 158.000 a Grècia, més de 64.000 a Itàlia (principalment africans), amb més de 2.800 morts i desapareguts en el mar.


Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.