Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Notícies L'AJUNTAMENT DE LLEIDA COMMEMORA EL 500 ANIVERSARI DE LA REFORMA PROTESTANT

L'AJUNTAMENT DE LLEIDA COMMEMORA EL 500 ANIVERSARI DE LA REFORMA PROTESTANT

L’alcalde, Àngel Ros, destaca l’enriquiment espiritual que suposa per una ciutat l’existència de diferents cultes i la importància de la religió com a font de valors

El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Lleida ha acollit aquesta tarda un acte de commemoració del 500 aniversari de la Reforma protestant, que ha comptat amb la participació de representants del Consell Evangèlic de Catalunya i un bon nombre de fidels d'esglésies protestants de la ciutat. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit la trobada i ha destacat la transcendència històrica de la Reforma, no només en l’àmbit religiós sinó també en altres com l’artístic, polític i social, i la seva vigència, ja que actualment en els territoris de parla catalana hi viuen uns 400.000 protestants, amb un miler de centres de culte.

El Paer en Cap ha ressaltat, a més, la importància que les ciutats creixin també espiritualment i es fomenti l’ecumenisme i les relacions entre les religions. “L'existència de diferents cultes en la nostra ciutat i compartir els seus valors és una riquesa”, ha assegurat i ha recordat que “si renunciem a la religió, renunciem a una de les fonts que transmeten valors a les persones”.

Per part del Consell Evangèlic de les Terres de Ponent, el seu president, Juanjo Escudero, ha explicat que la publicació de les tesis de Luter el 31 d'octubre de 1517 va ser una fita transcendental a la història d'Europa, ja que va reformar la societat a partir dels principis de l’Evangeli i valors que se’n deriven com l’esforç, la disciplina, l’ètica, la generositat i la solidaritat. També ha assenyalat com aquest esperit segueix vigent avui no només amb la participació dels fidels protestants en l’àmbit religiós a les seves esglésies, en continu creixement a Catalunya, sinó també per la seva implicació en nombroses causes socials.

L'acte ha comptat amb una ponència sobre l'Aniversari de la Reforma Protestant, a càrrec del responsable d'afers jurídics Consell Evangèlic de Catalunya i ancià del consell, l'advocat lleidatà Pau Simarro, en la qual ha destacat que va suposar “una revolució, no només religiosa sinó també cultural a tot Europa”. A més, diversos assistents han llegit en diversos idiomes algunes de les 95 tesis de Martí Luter, origen del protestantisme. També s'ha fet una projecció de vídeo sobre l'aniversari.

L'acte ha conclòs amb l'entrega a la ciutat d'un exemplar de la Bíblia de la Reforma, que ha recollit l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. En la trobada també hi ha participat el tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, qui ha recordat que Lleida és pionera en l’àmbit del diàleg interreligiós amb l’Assemblea de les Religions. També han assistit els regidors Rosa Maria Salmerón i José María Córdoba.

Les comunitats evangèliques celebren durant tot l'any 2017 la commemoració del 500 aniversari de la Reforma Protestant, a partir de la publicació de les tesis de Luter a l’església del Palau de Wittenberg el 1517, que qüestionaven l'autoritat del Papa i la doctrina de l'església catòlica, en particular pel que fa a les indulgències. Les noves idees, ràpidament propagades gràcies a la impremta, i la reacció catòlica amb la Contrareforma van tenir una influència cabdal en el desenvolupament històric d'Europa al llarg de les dècades i segles següents, i són l’origen de les diferents confessions protestants.


Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.